viernes, 26 de febrero de 2016

Preguntes i àmbits del concurs FEM VISIBLES LES DONES


Fem visibles les dones
Una proposta de recerca i síntesi des de la Biblioteca Escolar: pautes a seguir


Darrerament hem treballat molt les figures de Francesc Macià, Ramon Llull, Miguel de Cervantes, Shakespeare…  On són les dones??? Coincidint amb  el mes de març i, amb ell, el dia internacional de les dones treballadores, el proper 8 de març, des de la biblioteca de l’institut hem decidit reafirmar la nostra voluntat de fer visible les aportacions de les dones en mil àmbits i de mil maneres diferents.

Malauradament, les aportacions de les dones no reben encara tota l’atenció que mereixerien… és per això que amb aquest concurs ens proposem difondre el llegat d’algunes de les dones més cèlebres de la història i d’altres que, tot i no ser tan conegudes, són fonts d’inspiració en les nostres vides.


Hipàtia d’Alexandria


1. Saps si hi ha hagut dones filòsofs, poetesses, pintores, etc en les civilitzacions de l’Antiguitat (Grècia, Roma, altres civilitzacions…) o a l’Edat Mitjana?
Un cop hagis escollit la dona en qüestió… posa un exemple de la seva obra (pintura, poema, llibres escrits per ella...)2. Fes un tomb pels carrers de la teva ciutat i fes un petit treball de recerca rudimentari… Hi ha més noms de carrers dedicats a homes o a dones? Cerca també a internet si trobes aquest percentatge per la ciutat de Cornellà i per la ciutat de Barcelona.
Igualtat en el nomenclàtor de carrers als nostres pobles i ciutats?

Després de la teva passejada atenta pels carrers de Cornellà… tria el nom d’alguna de les dones que ha donat nom a un carrer de la ciutat. Explica qui va ser aquesta dona, quina va ser la seva aportació a la nostra societat i, finalment, explica perquè entre totes les dones que has trobat has triat aquesta.

Resultat d'imatges de biblioteca marta mata cornella
Biblioteca Marta Mata (Cornellà de Llobregat)


3. El mateix fenomen el trobem amb monuments i edificis públics (biblioteques, hospitals, etc). Tria una altra dona a qui se li hagi fet un monument o hagi donat nom a un edifici públic. Tria una foto del monument o edifici i explica la rellevància d’aquesta dona.


4. Al llarg del segle XX moltes foren les dones que lluitaren per la igualtat entre els sexes i pels interessos de les dones en situació de submissió en una societat patriarcal per tal d’anar reduint la desigualtat i acabar amb la violència envers les dones. Investiga i cita 3 dones activistes, polítiques… que feren avançar la causa feminista en el segle XX.
Explica breument també perquè les has escollides.5. Ens agrada el cinema! A la pantalla hi veiem tant homes com dones… però gairebé sempre darrera la càmera hi ha un home. Podríeu citar-nos el nom d’una directora de cinema catalana, una d’espanyola i una d’internacional, i una pel·lícula de cadascuna d’elles? Finalment, saps si hi ha alguna dona que hagi rebut l’Òscar a la millor direcció d’una pel·lícula?

Marie Curie


6. Dels 826 Premis Nobel lliurats, només 38 han estat per a dones. La primera dona en rebre el Nobel fou Marie Curie: ens podríeu dir quin any el va rebre i la disciplina del seu Nobel?
Citeu 3 dones més que hagin guanyat aquest guardó en categories diferents (és a dir no val escollir 3 dones Nobel de Literatura)
7. Fa pocs dies ens deixava Muriel Casals, una dona de moltes lluites… Com ella, moltes dones al nostre institut, al teixit associatiu de Cornellà, a les nostres institucions, treballen per l’interès general amb una perspectiva femenina, i són font d’inspiració per a les ànimes curioses com tu. Cita’n una d’elles, explica la seva dedicació i explica’ns què és allò que t’inspira d’ella i què n’has après.

8. L’ENTREVISTA. Fes una entrevista (per escrit o vídeo) d’una dona que sigui font d’inspiració a la teva vida. Pot ser la que hagis escollit a la pregunta 7, o alguna encara més propera a la teva vida com ara algun membre de la teva família. Ànims! ;-)


El món en què vivim és forjat per la meitat de la humanitat, la meitat masculina,
i el cas és que no ens acaba d’agradar. Sempre ens és lícit suposar que un món
on col·laborés tota la humanitat, faria aquesta més humana,
per tant, més responsable i més lliure.

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991)
novel·lista, dramaturga, assagista)


Alguns materials d’ajuda
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dossier Dia de la dona treballadora:
Dones a ciència certa
285 il·lustradores actuals:
Las 10 mujeres científicas más importantes de la historia
Dones pintores:
Dones científiques al llarg de la història:
Manual de l’aplicació carrers amb nom de dona:
Nomenclàtor de Catalunya de carrers amb nom de dona (aplicació):

No hay comentarios:

Publicar un comentario