lunes, 7 de marzo de 2016

Què celebrem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones?

Aquest dia es reivindica la lluita de les dones per a millorar les seves condicions socials i laborals.


Segons la historiografia nord-americana, els origens del 8 de març com a festa reivindicativa estan lligats a la ciutat de Nova York. Aquesta ciutat va acollir, entre 1857 i 1909, un seguit de manifestacions de dones vinculades al sector tèxtil que reclamaven millores en la seva situació laboral i la celebració de les primeres vagues de dones treballadores dels Estats Units. Aquest clima polític va propiciar la instauració del Woman’s Day per part de les dones del partit socialista americà. El primer Dia de la Dona va tenir lloc el 28 de febrer de 1909 i es va seguir celebrant, cada darrer diumenge de febrer, fins el 1913. 


Anys més tard, el 1975, les Nacions Unides van declarar com a Any Internacional de la Dona, una efemèride que obria les portes del Decenni de les Nacions Unides per a la Dona (1976-1985), proclamat per l'Assemblea General de l'ONU. El 16 de desembre de 1977, l'Assemblea General de les Nacions Unides va convidar tots els Estats a què proclamessin, d'acord amb les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia de l'any com a Dia de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional. La resolució 32/142 demanava els estats que continuéssin ajudant a crear condicions favorables per a l'eliminació de la discriminació de les dones i per a la seva plena participació al procés de desenvolupament social.


El 8 de març és doncs una  data rellevant en la reivindació dels drets de les dones, us convidem en aquest espai a comentar i reflexionar sobre la vostra quotidianitat. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario