jueves, 8 de diciembre de 2016

Corneliada 2016


El dia 25 de novembre de 2016 els alumnes del Francesc Macià de 2n d'ESO han participat a l'activitat organitzada per l'Ajuntament de Cornellà "Corneliada 2016". Gràcies al curset que hem realitzat els professors del centre Jordi Castells, Chelo Moral, Ferran Mascarell i Roser Rodà, ens han ensenyat tècniques de teatre i d'entonació per llegir en veu alta, i hem pogut transmetre allò après als alumnes. 

Alguns alumnes de 2n d'ESO han llegit en veu alta a l'auditori de la Biblioteca García Nieto, juntament amb alumnes de l'IES Esteve Terrades.

Gràcies a la col·laboració d'aquests alumnes i professors, el Centre de Recursos ha obsequiat la biblioteca del centre amb una col·lecció de llibres juvenils. Aquests llibres són novetat i han suposat un enriquiment per a la biblioteca del centre. 

Volem agrair la col·laboració dels alumnes de 2n d'ESO que voluntàriament han realitzat la lectura en veu alta, perquè han suposat una representació inigualable i molt positiva del nostre centre! Gràcies!








sábado, 16 de julio de 2016

Activitats sobre en Miguel de Cervantes realitzades a les classes de llengua i literatura castellana.

Durant la darrera setmana de març i la primera d’ abril. Tots els grups de tots els nivells des de 1r fins a 4r d’ESO han visionat una selecció de fragments de la sèrie D. Qujote amb la corresponent lectura d’episodis de la novel·la. A més cada nivell ha dut a terme a les classes, les següents activitats específiques.
1r ESO: Carta a Cervantes. Els alumnes s’han adreçat a l’escriptor comentant-li les seves impressions sobre l’obra o fent-li preguntes i suggeriments. Les dues més originals i millor redactades han obtingut obsequi en el marc dels concursos Sant Jordi 2016.
2n ESO: Els personatges.  Els alumnes han seleccionat per grups, un capítol de la primera o de la segona part de Don Qujote de la Mancha i l’han traslladat íntegrament a forma dialogada com un guió cinematogràfic amb el qual han elaborat un mural en forma de còmic o bé han enregistrat un vídeo original. Ambdues opcions han estat exposades a l’aula i a altres espais del centre. El mural i els tres vídeos més originals han estat premiats en el marc del Concurs Sant Jordi 2016.
3r i 4r ESO: Exposició bibliografia de Cervantes i edicions del Quijote. S’ha treballat a les classes  la crítica i la transcendència de l’obra. Els alumnes, per grups, han seleccionat frases del Quijote, i les han exposat a diferents espais del centre acompanyades d’il·lustracions.

1r Batxillerat: Novelas ejemplares. Lectura de la selecció prevista en el programa del curs i elaboració de treball acadèmic.
Trobareu a continuació un vídeo realitzat per alumnas de 2n d'ESO.



lunes, 30 de mayo de 2016

Ramon Llull a Pla de lectura de 2n d'ESO

A Pla de Lectura, l'alumnat de 2n va treballar les faules de Ramon Llull:
1. Vam repassar el que sabíem de l'autor.
2. Per parelles havien de llegir i preparar una faula, posar-li un títol, fer-ne un dibuix i enregistrar-se llegint posant efectes sonors. Vet aquí els resultats.



lunes, 2 de mayo de 2016

Concurs tintinaire

El dissabte 30 d'abril de 2016 al Caixafòrum de Barcelona es van lliurar els premis del 4t concurs interescolar de dibuix tintinaire.
Aquest curs els nois i noies de 1r d'ESO s'hi van tornar a presentar amb la supervisió del professor d'art visual i plàstica, Joan Carles Segarra i Puig.
El Pol González i la Gisela Cano havien quedat finalistes!!!
Quins nervis!!!
Doncs, magnífica notícia, tots dos van guanyar!!!! Tobareu els seus treballs si cliqueu en els seus noms i fotos del llirament de premis.
Ah!!! Tintin va assistir al lliurament de premis!

Lliurament del premi "fem visibles les dones"

Per Sant Jordi vam lliurar el premi del concurs "Fem visibles les dones".

La guanyadora va ser l'Anna Hernán Godoy de 4t.

Trobareu a continuació el treball guanyador i una foto del lliurament de premi.





Lliurament de premi al cartell sobre Francesc Macià

Per Sant Jordi es va lliurar el premi al cartell fet a partir del projecte "El nom del nostre institut".
Al concurs hi han participat l'alumnat de 1r d'ESO.

Aquest any els guanyadors d'una entrada de cinema  han estat:

Gisela Cano García 
Aina Menéndez i Miquel
Javier Roig Chávez
Raul Esteban Aguilar
Pol González Capdevila 
Tots ells de 1rA. 

Volem deixar constància del treball que va quedar en segon lloc fet per
Lola Liñán Fernández
Cristian Martín Murillo
Laia Torres i Junyent
Aina Rojas Hernández
Sara Gázquez Roman
Sònia Alcaraz Pedrosa
Tots ells de 1rD. 



Conte de Sant Jordi a l'escola Ignasi Iglesias

El dimecres 20 d'abril un grup d'alumnes de 4t d'ESO acompanyats pel professor de llengua catalana Jordi Castells i per la bibliotecària María José García van anar a l'escola de primària Ignasi Iglesias per explicar la llengenda de Sant Jordi als dos grups de P4 de l'escola. L'adaptació de la llegenda la va fer el professor Jordi Castells. Aquí trobareu un vídeo i unes fotos del que va passar.




Novetats : Los días lábiles

La professora de Llengua  i literatura castellana del nostre institut, la Sra Mª Àngels Campos Martínez ha escrit el pròleg del recull de relats curts "Los días lábiles". Teniu a la vostra disposició un exemplar del llibre a la biblioteca. Us demanaré que li feu una entrevista per a poder publicar-la aquí.


martes, 19 de abril de 2016

LOGO per a la BIBLIOTECA


LOGO per a la BIBLIOTECA


BASES DEL CONCURS de  LOGO per a la BIBLIOTECA


  1. Necessitem un logo que representi la nostra biblioteca.  Ens ajudes? Necessitem el teu talent per crear un logo poderós, relacionat amb la biblioteca.
  2. El logotip ha de ser en tècnica seca (llapis, retoladors, …), format A4, realitzat de forma  individual.
  3. Els logos es poden  lliurar fins el divendres 20 de maig de 2015.  
  4. El jurat es composarà per una persona de la biblioteca, el professor de ViP, dos alumnes un de 2n d’ESO i un de 1r d’ESO.
  5. Els logotips hauran de ser lliurats al professor de plàstica: Joan Carles.
  6. Tots els treballs presentats hauran de ser originals.
  7. El premi per a l’autora o autor del logotip guanyador consistirà en dues entrades de cinema.

lunes, 11 de abril de 2016

Novetat a la biblioteca


El professor Jordi Castells-Combray, professor de català del nostre intitut ha publicat la  novel.la Cornellar. És una història medieval al voltant d'un dels escenaris més identificatius de la nostra ciutat: el Castell del Borni.

Molt amablement ens ha regalat aquest exemplar per  a la biblioteca.

Aquesta publicació no es considerarà acabada, fins que hi afegim una entrevista a l'autor. Qui s'anima?






jueves, 17 de marzo de 2016

4t concurs Interescolar de Dibuix Tintinaire

Aquest curs els grups de 1r d'ESO han participat al concurs de Dibuix Tintinaire !

Dos dels nostres alumnes han quedat finalistes!!! La Gisela Cano i el Pol González de 1rA!!!


El dia 30 d'abril anirem al lliurament de premis al Caixafòrum.

lunes, 14 de marzo de 2016

Novetat a la biblioteca!

Si coneguessis el teu destí... podries canviar-lo?

 

En el tercer llibre de la nova saga de Maggie Stiefvater, una de les veus més originals de la novel.la nord-americana ... ho podràs descobrir!


Agafa'l en préstec a la biblioteca i sigues el primer de l'institut a saber-ho!


Concurs de murals sobre Francesc Macià 2016


Francesc Macià. El nom del nostre institut, sí, d'acord... però... qui va ser Francesc Macià?


Gràcies a l'èxit de participació i a la bona acollida de la idea en les 5 edicions anteriors, aquest any hi tornem amb el concurs de murals sobre la figura de Francesc Macià, un dels pares fundadors de la nació catalana moderna i que ens honora donant nom al nostre estimat institut!

El concurs té com a objectiu fer conèixer aquesta figura cabdal de la història de la nostra nació entre els nous alumnes que arriben a l'institut.

I vet aquí les obres dels participants rebudes fins al moment:


Com ja va sent costum els premis als guanyadors del concurs seran lliurats durant la festa de Sant Jordi que celebrarem el proper divendres 22 d'abril. Així que... animeu-vos a participar!

miércoles, 9 de marzo de 2016

Xerrada: "Noves violències, nous imaginaris" a 2n d'ESO el 8 de març 2016

Avui, en Pablo de l'entitat "Trama serveis culturals" ha fet una xerrada a l'alumnat de 2n d'ESO amb el títol: "NOVES VIOLÈNCIES, NOUS IMAGINARIS".

Ha canviat la nostra percepció de la violència masclista? I l'art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Com retratem a les víctimes? I a les persones agressores? Seguim sent una cultura violenta i masclista? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, analitzem les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i descobrirem el paper dels imaginaris en el foment d'una societat més igualitària i lliure de violència envers les dones.

Ha estat una xerrada molt interessant, amb moltes projeccions que hem après a mirar amb una nova mirada.


Ara, un vídeo per reflexionar. 

lunes, 7 de marzo de 2016

Què celebrem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones?

Aquest dia es reivindica la lluita de les dones per a millorar les seves condicions socials i laborals.


Segons la historiografia nord-americana, els origens del 8 de març com a festa reivindicativa estan lligats a la ciutat de Nova York. Aquesta ciutat va acollir, entre 1857 i 1909, un seguit de manifestacions de dones vinculades al sector tèxtil que reclamaven millores en la seva situació laboral i la celebració de les primeres vagues de dones treballadores dels Estats Units. Aquest clima polític va propiciar la instauració del Woman’s Day per part de les dones del partit socialista americà. El primer Dia de la Dona va tenir lloc el 28 de febrer de 1909 i es va seguir celebrant, cada darrer diumenge de febrer, fins el 1913. 


Anys més tard, el 1975, les Nacions Unides van declarar com a Any Internacional de la Dona, una efemèride que obria les portes del Decenni de les Nacions Unides per a la Dona (1976-1985), proclamat per l'Assemblea General de l'ONU. El 16 de desembre de 1977, l'Assemblea General de les Nacions Unides va convidar tots els Estats a què proclamessin, d'acord amb les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia de l'any com a Dia de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional. La resolució 32/142 demanava els estats que continuéssin ajudant a crear condicions favorables per a l'eliminació de la discriminació de les dones i per a la seva plena participació al procés de desenvolupament social.


El 8 de març és doncs una  data rellevant en la reivindació dels drets de les dones, us convidem en aquest espai a comentar i reflexionar sobre la vostra quotidianitat. 

viernes, 4 de marzo de 2016

A la TV1 es pot veure la sèrie "El ministerio del Tiempo" que fa al·lusions a moments de la història d'Espanya. És una sèrie molt recomanable. En el capítol 11, als "ministèrics" (com es fan dir els protagonistes de la sèrie fora de la sèria) han fet una fabulació sobre el Quixot. Us convidem a veure-la.


Us convidem també a fer una ullada a la pàgina informativa de la sèrie.  

viernes, 26 de febrero de 2016

Preguntes i àmbits del concurs FEM VISIBLES LES DONES


Fem visibles les dones
Una proposta de recerca i síntesi des de la Biblioteca Escolar: pautes a seguir


Darrerament hem treballat molt les figures de Francesc Macià, Ramon Llull, Miguel de Cervantes, Shakespeare…  On són les dones??? Coincidint amb  el mes de març i, amb ell, el dia internacional de les dones treballadores, el proper 8 de març, des de la biblioteca de l’institut hem decidit reafirmar la nostra voluntat de fer visible les aportacions de les dones en mil àmbits i de mil maneres diferents.

Malauradament, les aportacions de les dones no reben encara tota l’atenció que mereixerien… és per això que amb aquest concurs ens proposem difondre el llegat d’algunes de les dones més cèlebres de la història i d’altres que, tot i no ser tan conegudes, són fonts d’inspiració en les nostres vides.










Hipàtia d’Alexandria


1. Saps si hi ha hagut dones filòsofs, poetesses, pintores, etc en les civilitzacions de l’Antiguitat (Grècia, Roma, altres civilitzacions…) o a l’Edat Mitjana?
Un cop hagis escollit la dona en qüestió… posa un exemple de la seva obra (pintura, poema, llibres escrits per ella...)



2. Fes un tomb pels carrers de la teva ciutat i fes un petit treball de recerca rudimentari… Hi ha més noms de carrers dedicats a homes o a dones? Cerca també a internet si trobes aquest percentatge per la ciutat de Cornellà i per la ciutat de Barcelona.
Igualtat en el nomenclàtor de carrers als nostres pobles i ciutats?

Després de la teva passejada atenta pels carrers de Cornellà… tria el nom d’alguna de les dones que ha donat nom a un carrer de la ciutat. Explica qui va ser aquesta dona, quina va ser la seva aportació a la nostra societat i, finalment, explica perquè entre totes les dones que has trobat has triat aquesta.

Resultat d'imatges de biblioteca marta mata cornella
Biblioteca Marta Mata (Cornellà de Llobregat)


3. El mateix fenomen el trobem amb monuments i edificis públics (biblioteques, hospitals, etc). Tria una altra dona a qui se li hagi fet un monument o hagi donat nom a un edifici públic. Tria una foto del monument o edifici i explica la rellevància d’aquesta dona.










4. Al llarg del segle XX moltes foren les dones que lluitaren per la igualtat entre els sexes i pels interessos de les dones en situació de submissió en una societat patriarcal per tal d’anar reduint la desigualtat i acabar amb la violència envers les dones. Investiga i cita 3 dones activistes, polítiques… que feren avançar la causa feminista en el segle XX.
Explica breument també perquè les has escollides.



5. Ens agrada el cinema! A la pantalla hi veiem tant homes com dones… però gairebé sempre darrera la càmera hi ha un home. Podríeu citar-nos el nom d’una directora de cinema catalana, una d’espanyola i una d’internacional, i una pel·lícula de cadascuna d’elles? Finalment, saps si hi ha alguna dona que hagi rebut l’Òscar a la millor direcció d’una pel·lícula?

Marie Curie


6. Dels 826 Premis Nobel lliurats, només 38 han estat per a dones. La primera dona en rebre el Nobel fou Marie Curie: ens podríeu dir quin any el va rebre i la disciplina del seu Nobel?
Citeu 3 dones més que hagin guanyat aquest guardó en categories diferents (és a dir no val escollir 3 dones Nobel de Literatura)
7. Fa pocs dies ens deixava Muriel Casals, una dona de moltes lluites… Com ella, moltes dones al nostre institut, al teixit associatiu de Cornellà, a les nostres institucions, treballen per l’interès general amb una perspectiva femenina, i són font d’inspiració per a les ànimes curioses com tu. Cita’n una d’elles, explica la seva dedicació i explica’ns què és allò que t’inspira d’ella i què n’has après.

8. L’ENTREVISTA. Fes una entrevista (per escrit o vídeo) d’una dona que sigui font d’inspiració a la teva vida. Pot ser la que hagis escollit a la pregunta 7, o alguna encara més propera a la teva vida com ara algun membre de la teva família. Ànims! ;-)


El món en què vivim és forjat per la meitat de la humanitat, la meitat masculina,
i el cas és que no ens acaba d’agradar. Sempre ens és lícit suposar que un món
on col·laborés tota la humanitat, faria aquesta més humana,
per tant, més responsable i més lliure.

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991)
novel·lista, dramaturga, assagista)


Alguns materials d’ajuda
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dossier Dia de la dona treballadora:
Dones a ciència certa
285 il·lustradores actuals:
Las 10 mujeres científicas más importantes de la historia
Dones pintores:
Dones científiques al llarg de la història:
Manual de l’aplicació carrers amb nom de dona:
Nomenclàtor de Catalunya de carrers amb nom de dona (aplicació):

Més notícies sobre Cervantes

El canal de televisió Antena 3 comença una campanya cultural per retre homenatge al gran escriptor en llengua espanyola, Miguel de Cervantes:

'Cervantes Vive'

En aquest enllaç podreu trobar tota la informació:
http://www.lasexta.com/noticias/cultura/cervantes/











També han creat un compte de Twitter on van publicant frases, fotos i vídeos relacionats amb aquest autor. 

Us animem a mantenir desperta la vostra curiositat. 



jueves, 25 de febrero de 2016

Bases del Concurs: Fem Visibles les dones


Bases del concurs

FEM VISIBLES LES DONES
S’estableixen dues modalitats per participar a aquest concurs.
Modalitat 1: De batxillerat a 3r d’ESO de forma individual.
Modalitat 2: Per a 1r i 2n d’ESO per parelles o individualment.

Per participar s’ha de crear un full de Word, drive o una presentació on es tractin 3 dels 7 primers punts (a escollir). Però tothom ha de desenvolupar el punt 8. Les produccions han de ser creatives, il·lustrades amb fotografies i vídeos. Es tindrà en compte la redacció (cohesió, coherència, riquesa lèxica i morfològica, i ortografia), l’originalitat, la presentació, així com la cerca de la informació.
S’haurà de precisar de quines fonts s’ha extret la informació: bibliografia o webgrafia.

Les produccions s’hauran d’enviar al correu bibliomacia@iesfrancescmacia.org  abans del 4 d’abril de 2016.

Per Sant Jordi, es publicaran i lliuraran els guardons als treballs premiats.


Any Cervantes a l'Institut

Al llarg d'aquest curs celebrarem l'any de la mort del cèlebre escriptor Miguel de Cervantes.

Els mesos de gener i de febrer, a l'hoa de Pla de Lectura, amb l'alumnat de 2n d'ESO hem investigat amb les nostres eines d'instrucció massiva (telèfons mòbils) qui era en Cervantes, què va escriure, quan va viure i on va viure.
A continuació hem llegit el capítol  "De lo que le sucedió a don Quijote con una bella cazadora" de l'adaptació de l'obra Don Quijote de la Mancha de Rosa Navarro Durán.

En aquest vídeo trobareu una petita mostra de les feines realitzades.




Lectures en veu alta del capítol:





sábado, 20 de febrero de 2016

sábado, 6 de febrero de 2016

Enllullem-nos!!!

Aquest any, 2016, es commemora el setè centenari de la mort de l'escriptor i pensador Ramon Llull

A l'Institut, des de prinicipi de curs que estem pensant com ho farem. Vam idear un seguit d'activitats que poc a poc han anat prenent forma.

Hem d'agrair el Centre de Recursos del Baix Llobregat  amb qui hem treballat conjuntament, que ens ha donat formación pels punts de llibre.

A continuació la materialització  d'algunes idees i els primers resultats de les activitats. 

A 1r d'ESO es presenta l'autor a través d'una auca que ha realitzat el professor de català, Jordi Castells.

L'alumnat de 1r d'ESO participarà des de l'àrea de plàstica a la Mostra de Punts de Llibres 2016 que aquest any ce centrarà en el personatge de Ramon Llull.


A 2n d'ESO, a classe de català amb la professora Roser Rodà, l'alumnat ha preparat exposicions orals amb presentancions de PPT sobre la biografia de Ramon Llull, a partir de la biografia  escrita pel Ricardo Lobo i  il·lustrada per la Pilarin Bayès Petita història de Ramon Llull, "el fantàstic" de la Editorial Mediterrània.



En aquest document trobareu l'organització d'aquesta activitat.

Aquí trobareu les presentacions dels alumnes.
Presentació de l'Emma, la Bàrbara, l'Hèctor, en Daniel, l'Ainoa i l'Érika.
Presentació  del Mauro
Presentació del Dani i l'Àlex
Presentació de la Cristina, l'Andra, la Madeleine i la Melina
Presentació de la Carlota, la Carla i l'Alba
Presentació de la Raquel, la Laura, la Raquel i l'Arnau. 

En aquest vídeo veureu els nostes alumnes de 2n d'ESO fent llurs exposicions. 








viernes, 15 de enero de 2016

Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya

Des del Programa biblioteca escolar “puntedu” ens han informat que  el nostre  blog: La biblioteca està inclòs en el Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya


Aquesta iniciativa té un triple objectiu: difondre la presència de les biblioteques escolars a la xarxa, promoure’n  la dimensió virtual i donar a conèixer les bones pràctiques.El Directori dóna difusió a tots els espais virtuals de biblioteca escolar que compleixin uns determinats criteris
 de contingut, de respecte en el tractament de la informació i d’actualització. El nostre espai virtual, ara mateix, els compleix.


Ens han atorgat el següent logotip que enganxem a la columna esquerra del blog:



És un honor per a totes les persones que han treballat i treballen en el disseny, la comunicació, l'elaboració i la publicación dels projectes que apareixen en aquest blog que se'ns reconegui la nostra feina que fem i farem amb entusiasme. 

Aquest reconeixement ens compromet a millorar i fer més participatiu el nostre blog. 


Aquest és l'aspecte del blog de Biblioteques escolars on apareix el nostre blog.