domingo, 18 de diciembre de 2011

LLIBRES I NADAL


Les Biblioteques Escolars de Cornellà han elaborat unes guies de lectura per gaudir dels llibres aquestes vacances de Nadal.
Els professors i professores encarregats de les Biblioteques dels Instituts Mª Aurèlia Capmany, Joan Miró, Miquel Martí i Pol i Francesc Macià us recomanen aquest llibres



 






BONES VACANCES DE NADAL I BONES LECTURES !!! 




martes, 13 de diciembre de 2011

Bon Nadal des de la Biblioteca d'un Institut



La professora de Dibuix, Berta Nosàs, ens ha enviat aquesta felicitació de Nadal. L'han fet alumnes i professors d'un Institut gallec.

La Biblioteca i els llibres en són els protagonistes




sábado, 19 de noviembre de 2011

MAITE CARRANZA, Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil

L'escriptora Maite Carranza ha rebut el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, concedit pel Ministerio de Cultura.



L'obra premiada és Paraules emmetzinades. La novel·la està pensada per a nois i noies a partir de 4t. d'ESO i parla dels abusos sexuals a travès d'un thiller. L'autora planteja el cas d'una noia de 15 anys, tancada durant quatre anys pel seu raptor.
Aquest llibre és al nostra Biblioteca i, a més, és una de les lectures obligatòries de Llengua Catalana de 4t. d'ESO, aquest curs. L'obra ha estat traduïda per la mateixa autora al castellà.


L'autora Maite Carranza ha escrit més de 40 llibres per a infants i joves. Un dels seus últims grans èxits és la trilogia La guerra de les bruixes, que ha estat un boom editorial comparable al fenòmen Harry Potter a molts països.


Us deixem un enllaç a la pàgina oficial de Maite Carranza, on podeu consultar totes les obres publicades per aquesta escriptora i veure algunes entrevistes on parla de la seva literatura.
http://www.maitecarranza.com/

miércoles, 16 de noviembre de 2011

El que és per mi la biblioteca

La nostra companya, la Berta Nosàs, professora de Visual i plàstica, ens ha fet arribar aquest text extret d'un llibre de l'Amy Tan, Contra el destí, que ha aconseguit a la biblioteca de la sala de professorat:

  "Vaig escriure aquesta redacció quan tenia vuit anys, per a un concurs patrocinat per la Comissió Ciutadana en pro de la Biblioteca de Santa Rosa (Califòrnia). De premi vaig rebre un transistor; i la redacció es va publicar al Press Democratde Santa Rosa. Em dic Amy Tan, tinc vuit anys, i faig tercer a la Matanzas School. És una escola nova i tot és molt bonic. M'agrada molt l'escola perquè les moltes coses que hi aprenc sembla que encenguin un llum en la petita cambra del meu cap. Puc veure moltes coses que no havia vist mai. Puc llegir molts llibre interessants tota sola. M'encanta llegir. El meu pare em porta a la biblioteca cada dues setmanes, i me n'enduc cinc o sis llibres cada vegada. Aquests llibres semblen obrir moltes finestres a la meva petita cambra a través de les quals puc veure moltes coses precioses. Sempre tinc ganes d'anar a la biblioteca. Una vegada el meu pare no em va portar a la biblioteca en tot un mes. Em va dir que la biblioteca era tancada perquè l'edifici era massa vell. La vaig trobar a faltar com si fos una bona amiga. Sembla que faci molt de temps des que el pare em va tornar a portar a la biblioteca, abans de Nadal. Ara és en un segon pis, sobre unes botigues. M'agradaria que tinguéssim una biblioteca tan maca com la meva escola. He posat divuit centaus a la caixa i he signat per apuntar-me als Ciutadans en pro de la Biblioteca de Santa Rosa".

domingo, 6 de noviembre de 2011

CINE A LA BIBLIOTECA

Comencem una nova activitat a la Biblioteca.
Es tracta de veure cinema, inspirat en obres literàries. Històries i llibres que han seduit les dones i els homes de tots els temps i que, per aquesta raó, han estat portades a la pantalla durant tota la història del cine, convertint-les en més populars encara.
Com que estem a la tardor, l'època en què la humanitat des de temps immemorials ha recordat i honorat els seus morts i avantpassats, hem pensat comentar la pel·lícula DRÀCULA, de Francis Ford Coppola.


Dràcula és un dels personatges literaris més representats al cinema, des del Nosferatu de F. W. Murnau, rodada al 1922, fins al film que veurem.
No cal que esmentem totes les sèries juvenils inspirades en vampirs, que tenen tant d'èxit últimament: Crepúsculo i d'altres.
L'obra que ha inspirat aquests films és una novel·la clàssica de terror, Dràcula, de l'escriptor irlandès Bram Stoker, escrita l'any 1897.


La connexió entre el món dels vius i el de la ultratomba sempre han atret els éssers humans: sentiments de por, de desig de contactar amb les persones estimades, d'atracció pels espais desconeguts, l'esperança de la vida després de la mort i moltes altres raons que portem amb noslatres des de que vam decidir enterrar els nostres morts.

Dimecres 9 de novembre, a les 16 hores, davant de la Biblioteca.

miércoles, 19 de octubre de 2011

Els 50 llibres que s'han de llegir abans dels 18 anys!!!

    Lectores i lectors del blog:

A twitter tinc la sort de seguir un grup de lector@s que es diu @queleer, us el recomano, sempre parlen de llibres, novetats, autors ... tot allò que pot interessar a la gent que llegeix o que vol endinsar-se en aquest màgic món de la lectura. 
En un dels seus posts he  trobat aquests 50 llibres que s'han de llegir abans de fer els 18 anys. Així és com ho presenten:
"Esta lista más bien, debería ser los libros que tienes que leer para adorar la lectura. Ya lo comenté en otros posts, las primeras experiencias en algo te marcan, si no lees libros que te atrapen, que sean de lectura relajada y amena al principio de tu inmersión en este fantástico mundo, puedes abandonarlo, puedes decirte a ti mismo que no te gusta leer. En ese caso te perderás los inmensos placeres futuros que un "100 años de soledad" o "El Quijote" o "Macbeth" te podrían proporcionar."

Aquí la teniu, gaudiu-la:


1Diez NegritosAgatha Christie
2Los tres mosqueterosAlejandro Dumas
3RaícesAlex Halley
4El diarioAna Frank
5DráculaBram Stroker
6El tesoro de Sierra MadreBruno Traven
7Oliver TwistCharles Dickens
8David CopperfieldCharles Dickens
9Papeles postumos del Club pickwickCharles Dickens
10Grandes EsperanzasCharles Dickens
11Cuento de NavidadCharles Dickens
12Almacén de AntigüedadesCharles Dickens
13CuentosCharles Perrault
14Narraciones ExtraordinariasEdgar Allan Poe
15El corsario negroEmilio Salgari
16El viejo y el MarErnest Hemingway
17El ultimo mohicanoFenimore Cooper
18Las cenizas de AngelaFrank McCourt
19El amor en tiempos del cóleraGabriel Garcia Marquez
20Rebelión en la GranjaGeorge Orwell
21La maquina del tiempoH. G. Wells
22La guerra de los mundosH.G. Wells
23CuentosHans Cristian Andersen
24CuentosHermanos Grimm
25El HobbitJ.R.R Tolkien
26Colmillo BlancoJack London
27La llamada de la selvaJack London
28Los viajes de GulliverJonathan Swift
29Platero y yoJuan Ramon Jimenez
30Un capitán de quince añosJulio Verne
3120,000 leguas de viaje submarinoJulio Verne
32Los hijos del Capitán GrantJulio Verne
33Viaje al centro de la TierraJulio Verne
34De la Tierra a la LunaJulio Verne
35El país de las pielesJulio Verne
36Príncipe y MendigoMark Twain
37Las aventuras de Tom SawyerMark Twain
38Un yanqui en la corte del Rey ArturoMark Twain
39FrankesteinMary Shelley
40La historia interminableMichael Ende
41MomoMichael Ende
42El príncipe destronadoMiguel Delibes
43El medicoNoah Gordon
44El fantasma de los CantervilleOscar Wilde
45El perfumePatrick Suskind
46FábulasSamaniego
47El mundo perdidoSir Arthur Conan Doyle
48El sabueso de los BaskervilleSir Arthur Conan Doyle
49El rojo emblema del valorStephen Crane
50MiseryStephen King                                                        

martes, 18 de octubre de 2011

Discurso de Federico García Lorca al inaugurar la biblioteca de su pueblo


Medio pan y un libro.
Locución de Federico García Lorca al Pueblo de Fuente de Vaqueros (Granada). Septiembre 1931.

"Cuando alguien va al teatro, a un concierto o a una fiesta de cualquier índole que sea, si la fiesta es de su agrado, recuerda inmediatamente y lamenta que las personas que él quiere no se encuentren allí. ‘Lo que le gustaría esto a mi hermana, a mi padre’, piensa, y no goza ya del espectáculo sino a través de una leve melancolía. Ésta es la melancolía que yo siento, no por la gente de mi casa, que sería pequeño y ruin, sino por todas las criaturas que por falta de medios y por desgracia suya no gozan del supremo bien de la belleza que es vida y es bondad y es serenidad y es pasión.

Por eso no tengo nunca un libro, porque regalo cuantos compro, que son infinitos, y por eso estoy aquí honrado y contento de inaugurar esta biblioteca del pueblo, la primera seguramente en toda la provincia de Granada.

No sólo de pan vive el hombre. Yo, si tuviera hambre y estuviera desvalido en la calle no pediría un pan; sino que pediría medio pan y un libro. Y yo ataco desde aquí violentamente a los que solamente hablan de reivindicaciones económicas sin nombrar jamás las reivindicaciones culturales que es lo que los pueblos piden a gritos. Bien está que todos los hombres coman, pero que todos los hombres sepan. Que gocen todos los frutos del espíritu humano porque lo contrario es convertirlos en máquinas al servicio de Estado, es convertirlos en esclavos de una terrible organización social.

Yo tengo mucha más lástima de un hombre que quiere saber y no puede, que de un hambriento. Porque un hambriento puede calmar su hambre fácilmente con un pedazo de pan o con unas frutas, pero un hombre que tiene ansia de saber y no tiene medios, sufre una terrible agonía porque son libros, libros, muchos libros los que necesita y ¿dónde están esos libros?

¡Libros! ¡Libros! Hace aquí una palabra mágica que equivale a decir: ‘amor, amor’, y que debían los pueblos pedir como piden pan o como anhelan la lluvia para sus sementeras. Cuando el insigne escritor ruso Fedor Dostoyevsky, padre de la revolución rusa mucho más que Lenin, estaba prisionero en la Siberia, alejado del mundo, entre cuatro paredes y cercado por desoladas llanuras de nieve infinita; y pedía socorro en carta a su lejana familia, sólo decía: ‘¡Enviadme libros, libros, muchos libros para que mi alma no muera!’. Tenía frío y no pedía fuego, tenía terrible sed y no pedía agua: pedía libros, es decir, horizontes, es decir, escaleras para subir la cumbre del espíritu y del corazón. Porque la agonía física, biológica, natural, de un cuerpo por hambre, sed o frío, dura poco, muy poco, pero la agonía del alma insatisfecha dura toda la vida.

Ya ha dicho el gran Menéndez Pidal, uno de los sabios más verdaderos de Europa, que el lema de la República debe ser: ‘Cultura’. Cultura porque sólo a través de ella se pueden resolver los problemas en que hoy se debate el pueblo lleno de fe, pero falto de luz."

miércoles, 5 de octubre de 2011

Ríe cuando puedas, llora cuando lo necesites

Novetat de la Biblioteca

L'alumne de 1r.de Batxillerat, Adrià Junyent, va recomanar-nos la compra d'aquest llibre del polifacètic artitsta El Chojín.
Ara ens envia el seu comentari.


 
Aquest és un gran llibre amb un gran títol, que també és el nom d’una de les cançons més conegudes i més sentimentals d’aquest autor. I quan dic que aquest llibre és gran, ho dic amb total seguretat, perquè en aquest llibre no només trobaràs formes de veure la vida que et poden ajudar a ésser més feliç, sinó on també sabràs més sobre diferents temes com: la pobresa al món, la interpretació del concepte de la riquesa, una filosofia a l’hora d’educar, l’ús incorrecte que fem de les paraules en determinats moments. 
I tot això escrit en forma de diari personal, on pots trobar una font on aclarir les teves idees i conèixer millor a aquest artista del segle XXI.

                                                                                                                          Adrià Junyent

lunes, 26 de septiembre de 2011

Manga en la Biblio

Amantes del manga, la Biblioteca os da la bienvenida con nuestras nuevas aportaciones de este fantástico género, que no debe confundirse con el cómic.
Las novedades son las siguientes:

Detective Conan Vol. 1 Num. 1-5 (próximamente 6-13)













Kamikaze Kaito Jeanne (Completo)
















One Piece (1-5)















Kingdom Hearts Final Mix (Completo)



sábado, 10 de septiembre de 2011

KUENTALIBROS

I si parlar de llibres fos una activitat infiltrada a la xarxa??? Ja sé no és cap innovació hi ha molta informació sobre lectures, llibres i edicions. Però i si enlloc de ser receptors passius (o no) d'aquesta informació, l'anessim elaborant tot@s nosaltr@s????

Hi ha un projecte a la xarxa sobre lectura i llibre que sembla força interessant. Es diu proyecto kuentalibros, i segons els seus creadors: "“Kuentalibros surge en Julio de 2011 de forma colaborativa entre profesores de enseñanzas no universitarias de diferentes partes de España (Asturias, Galicia, Cataluña, Andalucía y Madrid). Abarcamos los niveles de infantil, primaria, secundaria, bachillerato y adultos, así como el campo de atención a la diversidad y educación de persona sordas, en distintos coles e institutos.”




Es tracta que tan alumnat com professorat recomani llibres a la xarxa a travès de postcasts o de vídeo.
Us animeu???

Aquí us deixo l'enllaç:

http://kuentalibros.blogspot.com/

jueves, 28 de julio de 2011

Cinema i Literatura

Michael Cacoyannis ha mort




El director grec de cinema Michael Cacoyannis, nascut a Xipre l'any 1922, va morir a Atenes el dia 25 de juliol.
Tal com escriu Lluís Bonet en un sentit article a La Vanguardia del 26 de juliol, Cacoyannis va ser un artista compromès amb el seu poble i amb la llibertat. Es va exiliar durant la dictadura militar dels coronels, instal·lada a Grècia entre 1967 i 1974. Va lluitar a l'exili pels seus amics que eren a la presó, entre ells el músic Mikis Theodorakis.

Moltes de les seves obres estan basades en les tragèdies clàssiques, especialment d'Eurípides: Electra, Ifigènia, Les Troianes.
Les Troianes (1971), amb un repartiment de luxe, que hem vist amb els alumnes de Llatí i Grec molts cursos. La gran tragèdia contra la guerra, que Cacoyannis va saber dirigir amb austeritat i força.

No obstant això, la seva pel·lícula més coneguda i la que li va donar més fama va ser Zorba el griego, basada en la novel·la de Nikos Kazantzakis, Alexis Zorbàs. Aquesta és una de les millors novel·les de la Literatura del s.XX i Cacoyannis va saber reintrepretar-la, intentant guardar l'esperit de l'obra. La lluita entre la raó i l'instint, Apol·lo i Dionís.


Alexis Zorbàs va ser traduïda magistralment al català, directament del grec, pel doctor Jaume Berenguer Amenós. La novel·la és a la Biblioteca del centre.

La música de Zorba el griego, composada per Mikis Theodorakis, és molt famosa i, cada cop que sona, ens transporta a les platges de Grècia. L'actor Anthony Quinn ballant a la platja és una imatge de la llibertat.




Zorba el griego, l'any 1965, va optar a set premis Oscar i en va guanyar tres: millor actriu de repartiment, millor fotografia i millor direcció artística.

L'escena més famosa del film és la del ball a la platja, però a l'inici de la pel·lícula hi ha una escena on Irene Pappas (la viuda) busca una cabra que s'ha escapat. Aquesta escena té una força extraordinària. En pocs minuts es fa una descripció de la societat cretenca de principis de segle, del masclisme i de la situació de les dones soles. També s'intueix l'inici de la tragèdia que es desenvoluparà amb l'enfrontament del personatge al destí que se li ha assignat i l'actitud tan diferent dels dos homes protagonistes per afrontar les dificultats de la vida.



Cacoyannis també va ser director de teatre i va organitzar el bellíssim espectacle de llum de la cerimònia d'inauguració del Museu de l'Acròpolis d'Atenes, l'any 2009.
El poble grec és un poble lluitador i seriós i els seus representants del món cultural, escriptors, actors i actrius, cantants, artistes, cineastes, encara que no ocupen les pàgines de les revistes més fàcils i populars, són d'una categoria excepcional.

sábado, 16 de julio de 2011

Els drets de les lectores i dels lectors

Tothom té drets i deures.
Havíeu pensat quins eren els deures d'una lectora o d'un lector???
Donc aquí unes imatges il·lustrant els drets de les lectores i dels lect...


miércoles, 13 de julio de 2011

Robatori del Còdex Calixtí

L'amor als llibres pot ser un joc perillós

El Codex Calixtinus, conservat a la Catedral de Santiago de Compostela,  ha estat robat. El llibre és un manuscrit il·luminat del s. XII, el còdex més important que s'hi guardava. Podríem dir que és una guia per als pelegrins que seguien el Camí de Santiago, amb consells, descripcions de la ruta, dels seus perills i dels monuments. El llibre V es titula: Iter pro peregrinis ad Compostellam. La primera guia del Trotamundos, a l'Edat Mitjana.
És un manuscrit molt valuós amb precioses il·lustracions.


Codex Calixtinus



Il·lustració del Còdex Calixtí


Dimarts, 5 de juliol, es va descobrir la seva desaparició, però no se sap el moment exacte del robatori, perquè les mesures de seguretat van fallar.
Només hi ha tres claus de la sala on es guardava i cap d'elles ha desaparegut. Les càmeres de vigilància de la catedral tampoc han mostrat cap moviment sospitós.

El misteri està servit. Qui l'ha robat? Qui ha encarregat el robatori?

És un argument de novel·la. De fet no seria la primera vegada que es parlés de llibres com a causa de delicte.
Aquest curs el alumnes de 4t. d'ESO de Llatí han treballat sobre l'obra d'Umberto Eco, El nom de la rosa, per estudiar la transmissió de la literatura clàssica durant l'Edat Mitjana.




En un monestir benedictí un llibre provoca una sèrie d'assassinats en cadena. El manuscrit és una còpia del llibre II de la Poètica d'Aristòtil, on es parla de la comèdia.



 
Guillermo de Baskerville, un intel·lectual franciscà, haurà de descobrir el perquè dels assassinats. Tothom vol llegir el llibre prohibit pel bibliotecari, un llibre perillós que no pot ser consultat.
La passió pels llibres pot provocar el crim?

Els llatinistes de 4t. d'ESO van descobrir que sí. Els llibres són considerats grans tresors i objectes de desig.
No obstant, els protagonistes de la novel·la d'Umberto Eco només volien llegir, només cobejaven el contingut del llibre, no l'objecte. Al contrari que en el cas del robatori del còdex Calixtí. Tothom sap el seu contingut, perquè ara hi ha múltiples edicions, inclús facsímils. El llibre és desitjat com a objecte de col·lecció.

El Club Dumas, d'Arturo Pérez Reverte, és una altra novel·la on els llibres són els causants de delictes diferents: robatoris, assassinats, associacions secretes.
El llibre tracta del comerç clandestí de llibres de gran valor. Els mercenaris dels bibliòfils aconsegueixen el que demanen els seus clients. Gent que ha fet de la compra i la venda de llibres valuosos el seu mitjà de vida.
El protagonista, Lucas Corso, és un d'aquest mercenaris "un cazador de libros por cuenta ajena".
L'autor descriu els clients d'aquests personatges així:

"Chacales de Gutenberg, pirañas de las ferias de anticuario, sanguijuelas de almoneda, son capaces de vender a su madre por una edición príncipe; pero reciben a los clientes en sofás de cuero, .... y nunca se machan las manos, ni la conciencia. Para eso están los tipos como Corso". 



Estarà ara algú fullejant el Còdex Calixtí en un sofà de cuir al saló d' una mansió amb vistes?














miércoles, 8 de junio de 2011

Feliç qui, com Ulisses, ha fet un bell viatge



S'acaba el curs. Comença un temps propici per als viatges i per a les petites odissees individuals. Els viatges, com el d'Ulisses, plens d'aventures i plens de coneixença.
No cal anar als mars del Sud ni a l'Antàrtida, un bon passeig per la plaça Catalunya, pels carrers de la ciutat, pel passadís de casa, per un centre comercial, ens poden proporcionar trobades amb ciclops, sirenes, bruixes i nimfes.
L'Odissea és l'obra del gran poeta grec Homer que explica les peripècies de l'heroi Ulisses des de la seva sortida de Troia fins l'arribada a la seva pàtria Ítaca. Potser és el millor llibre de viatges que mai s'ha escrit.
A la nostra biblioteca hi ha exemplars de l'obra original d'Homer i adaptacions més senzilles per a lectors més tendres.




Ulisses i L'Odissea han inspirat escriptors de totes les èpoques amb el seu llarg, perillós i interessant viatge.
El vers que encapçala l'article és del poeta francès Joachim du Bellay -Heureux qui, comme Ulysse, a fait un beau voyage- que després va servir per començar el poema dedicat a Ulisses i al viatge de la vida, de l'autor grec Iorgos Seferis, premi Nobel de Literatura, amb el títol de Sobre un vers estranger, en honor a du Bellay.
També K. Kavafis va parlar del viage del nostre heroi en el poema Ítaca. D'un viatge que el converteix en savi i que li ensenya la importància del camí per arribar al seu destí. En aquest trajecte no trobarem monstres, tal com diu  Kavafis:

"són coses que en el teu camí no trobaràs,
no, mai, si el pensament se't manté alt, si una
emoció escollida
et toca l'esperit i el cos alhora."

L'escriptora Almudena Grandes, en una entrevista a EL PAÍS, explica que el seu avi li va regalar L'Odissea als 8 anys, va ser el primer llibre que la va fer lectora i, més tard, escriptora. Diu que és el llibre més important que ha llegit a la seva vida.


sábado, 4 de junio de 2011

Després d'indignar-se, cal reaccionar!




La Biblioteca té un nou llibre: Reacciona.
Un grup de savis, entre el quals estan José Luis Sampedro, Federico Mayor Zaeagoza, Baltasar Garzón, Ignacio Escolar, Rosa Mª Artal, i altres, ens donen deu respostes per afrontar la indignació.
La idea de tots és la d'actuar.
Els ciutadans i les ciutadanes ben informats i responsables poden evitar que els atropellin.
Defensar la dignitat, la democràcia i el bé comú. El primer pas és Reaccionar.
Aquest llibre és una resposta al gran èxit editorial, ¡Indignaos!, de Stéphane Hessel, que n'ha fet el pròleg.
Per a més informació podeu contactar amb:




La periodista Rosa Mª Artal ha estat la coordinadora d'aquest llibre. Tal com diu José Luis Sampedro:

"...nos convoca a un grupo de personas para dirigirnos a la sociedad en general, y a los jóvenes en particular, intentando concienciar y provocar una reacción frente a las medidas neoliberales impuestas como única salida posible a "la crisis".

Animeu-vos i llegiu-lo!

jueves, 26 de mayo de 2011

Els llibres poden canviar el món

Tots sabem que la paraula té un poder superior a altres eines del éssers humans. Molts pensadors i escriptors ens han ajudat a reflexionar, a entendre la societat i a nosaltres mateixos, amb les seves sàvies paraules.
Ara vivim uns moments difícils, de canvis molt importants. Un home de 92 anys ens ha recordat la nostra obligació com a homes i dones: no deixar-nos sotmetre. Ha escrit un llibre que ha estat rècord de vendes a tot el món.
Aquest llibre és Indignez-vous!, escrit en francès per Stéphane Hessel. Un èxit de vendes a França. Ha estat traduit al castellà i al català i prologat per José Luis Sampedro, gran pensador i economista.

La nostra Biblioteca el té. Llegiu-lo i entendreu per què els moviments de protesta dels joves d'aquestes últimes setmanes s'anomemen ELS INDIGNATS.